ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

                         
mail@dim-salak.dod.sch.gr                              
Στη δυτική πλευρά του νησιού της Ρόδου, προς το κέντρο του και σε απόσταση 40 χμ από την πόλη της Ρόδου, υπάρχει το χωριό Σάλακος.
            Είναι ένα όμορφο χωριό χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας. Είναι ένα ημιορεινό χωριό με 350 περίπου κατοίκων. Το χωριό ανήκει στο Δήμο Καμείρου και συνορεύει με τα χωριά Καλαβάρδα, Διμυλιά, Απόλλωνα, ΄Εμπωνα .
 Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία  και με εποχιακά τουριστικά επαγγέλματα , που για να τα ασκήσουν θα πρέπει να μετακινούνται κάποιες αποστάσεις ,
20-40 χμ με την υπάρχουσα κακή συγκοινωνία. ( Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί από αυτούς
επιστρέφουν με οτοστόπ).
          Οι νέοι του χωριού, όταν συμπληρώσουν κάποιο έτος της ηλικίας τους, για να βρουν εργασία, φεύγουν από το χωριό ή πηγαινοέρχονται.
            Στο χωριό υπάρχει ένα αγροτικό ιατρείο το οποίο υπολειτουργεί, γιατί δεν έχει  καθόλου εξοπλισμό και μόνιμο γιατρό. –Σε απόσταση 17 χμ περίπου υπάρχει Κέντρο Υγείας χωρίς εξοπλισμό. (υπολειτουργεί κι αυτό
             Δεν υπάρχει Γυμνάσιο και Λύκειο με αποτέλεσμα οι μαθητές να μετακινούνται καθημερινά, στην πρωτεύουσα του Δήμου, τη Σορωνή, (15 χμ), ή τη Ρόδο.
Το χωριό στερείται από κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών, (κι εδώ μετακινούμαστε), κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, εμπορικά , ψυχαγωγίας κ.λ.π.
        Οι κάτοικοι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών αρχών και του Δήμου, ξοδεύουν αρκετά χρήματα σε μετακινήσεις και σε άλλα έξοδα για τη μόρφωση των παιδιών τους.
          Τα παιδιά που πάνε στο Λύκειο αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το χωριό και να μένουν σε αστικά ή ημιαστικά κέντρα, (Ρόδο, Σορωνή, Κρεμαστή κ.λ.π.), για την καλύτερη προετοιμασία τους για τις εξετάσεις των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι.
 Η θέση του χωριού είναι τέτοια, που δεν ωφελείται και από τον τουρισμό.
           Μέσα σ’ αυτό  το μικρό χωριό, υπάρχει ένα γραφικό δημοτικό σχολείο, που είναι Διθέσιο , και ένα μονοθέσιο Νηπιαγωγείο με 6 παιδιά.
        Στις 3 αίθουσες, (49 τ.μ. η κάθε μία), παρακολουθούν τα μαθήματά τους οι 22 μαθητές του σχολείου χωρισμένοι σε δύο τμήματα.( Κάθε τμήμα 3 τάξεις, μία αίθουσα).
Το πρώτο τμήμα του σχολείου είναι η Πρώτη και η Τρίτη και η Τετάρτη, τάξεις, (5 και 3 και  8 μαθητές),  με δασκάλα την κ. Tσέλου Αγγελική, στο δεύτερο τμήμα είναι η Δευτέρα η Πέμπτη και η Έκτη τάξεις, (2και 3και 1 μαθητές, με δάσκαλο τον κ. Ζώρζο Δημήτρη, που είναι και ο Διευθυντής του σχολείου.
         Ο τρόπος των μαθημάτων γίνεται με συνδιδασκαλία των μαθημάτων, (εκτός των μαθηματικών), για το δεύτερο και τρίτο τμήμα και σαν 2 ξεχωριστές τάξεις, σε μία αίθουσα για το πρώτο τμήμα.
Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα το σχολείο, με τη βοήθεια όσων ασχολούνται με αυτό, (Δασκάλων, γονέων, στελεχών της εκπαίδευσης, και του Δήμου), είναι εξοπλισμένο αρκετά καλά και παράγει σημαντικό έργο, όχι μόνο στη μόρφωση των μαθητών αλλά και
στον τομέα της διατήρησης της παράδοσης, της ψυχαγωγίας, προσφέρει ακόμα και κοινωνικό έργο στην περιοχή.
      Στο σχολείο υπάρχει και μία αίθουσα για πολλαπλές χρήσεις, για να χρησιμοποιηθεί όμως πρέπει να φύγουν από μέσα το Α και το ΄Β΄ τμήμα. ( οι αίθουσες διδασκαλίας
χωρίζονται μ’ ένα χώρισμα όπου και ενώνονται για να φτιάξουν  αυτή την αίθουσα).  
Στο σχολείο υπάρχει ένας μεγάλος κήπος, με τριανταφυλλιές, λεμονιές πορτοκαλιές,
ροδιές, που καλλιεργούνται από τους μαθητές, οι οποίοι έχουν οργανωθεί και σε μαθητικό συνεταιρισμό για να πουλούν τα προϊόντα τους. Τα χρήματα που εισπράττουν τα  διαθέτουν σε κοινωφελείς  σκοπούς.
Μια άλλη δραστηριότητα των μαθητών του σχολείου μας είναι και η έκδοση μαθητικής εφημερίδας με τίτλο: « Η ώρα του μαθητή».
Είναι ένα, απλό, μικρό, έντυπο με εργασίες των μαθητών, σχόλια, αναλύσεις και πολύ χιούμορ.
Λόγο της μεγάλης απόστασης του χωριού από το κέντρο, οι μαθητές στερούνται παραστάσεις που αφορούν την βιομηχανική παραγωγή κ.λ.π. Ο διευθυντής του σχολείου με τη συνεργασία των γονέων και όλων των άλλων παραγόντων που ασχολούνται με το σχολείο, διοργανώνει πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές για την απόκτηση εμπειριών και παραστάσεων.
 Τελευταία και με την υποστήριξη του (τέως) Δήμου Καμείρου συγκεντρώθηκαν στο σχολείο  ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπου και εκπαιδεύονται, τα παιδιά του Δημοτικού
 σχολείου ( Ε΄- Στ΄ τάξεις) και του Γυμνασίου.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΛΑΚΟΥ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΛΑΚΟΥ
EΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ



Το εφημεριδάκι μας
Η τοιχογραφία που φτίαχτηκε με ενέργειες του σχολείου


          ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ